A csokoládé utáni sóvárgás hátterét tárták fel agykutatók

A csokoládé iránti vágy ellenállhatatlanságára találtak magyarázatot patkánykísérletekben amerikai kutatók, akik eredményükről a Current Biology című szakfolyóiratban számoltak be.

 

Egy olyan agyterület késztetheti az egyszerre édes és zsíros falatok túlevésére az embereket, amelyről azt korábban nem feltételezték.

“Ez azt jelenti, hogy az agynak a korábban véltnél jóval kiterjedtebb rendszere van arra, hogy az egyént a jutalomfalatok túlfogyasztására késztesse. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a túlfogyasztás ilyen probléma napjainkban” – mutatott rá Alexandra DiFeliceantonio, a Michigani Egyetem munkatársa.

A kutatók a kísérleti patkányok agyának egy adott területére, az úgynevezett neostriátumba közvetlenül juttattak be olyan szert, amely megemeli az enkefalin hormon – egy természetes opioid vegyület – termelését. Ennek hatására az állatok kétszer több csokoládét ettek meg a korábbi, normál fogyasztásukhoz képest. Ráadásul az enkefalin agyi termelődése akkor is megemelkedett, amikor az állatok szokásos falatkáit csokoládéval vonták be. Ez nem azt jelenti, hogy az enkefalin hormon hatására a patkányok jobban megkedvelik a csokoládét, hanem azt, hogy ez az agyi ingerületátvivő peptid növelte sóvárgásukat a csokoládé után.

DiFeliceantonio hozzátette, hogy eredményeik a neostriátum meglepően új szerepét igazolták, mert korábban ezt az agyterületet elsősorban a mozgáshoz kötötték. “Valószínűnek látszik, hogy az enkefalinnal kapcsolatos, patkányoknál tett megállapításaink azt jelentik, ez a neurotranszmitter irányíthatja a túlfogyasztás és a függőség egyes formáit az embernél” – idézte a kutatót a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál.
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120920135605.htm

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.