Sütés-főzés kreatívan – Csirkemáj pástétom
- Budaörsi INFÓ
- 2023 szeptember 24.
(Budaörs, 2023. szeptember 24. – Budaörsi Infó) A májpástétomok lényege a gazdag fűszerezés és a krémes állag. Sok étterem előételei között ott szerepel valamilyen szárnyas májpástétom, kaláccsal és lekvárral, melyet otthon is egyszerűen el lehet készíteni.
A sok hozzávaló fűszer miatt talán bonyolultak tűnik, de elképesztően finom és ez tényleg csak egy félórás recept.
Hozzávalók:
• 25 dkg csirkemáj
• 1 db kisebb vöröshagyma
• 4 cl édes bor (portói vörösbor vagy konyak)
• 1 kávéskanál oregánó
• 1 kávéskanál kakukkfű
• 1 kávéskanál rózsabors
• friss bazsalikom
• 1 teáskanál mustár
• 5 dkg vaj
• 2 evőkanál tejszín
• olívaolaj, só
Elkészítés:
A vöröshagymát apóra vágva olívaolajon félig megpirítom, majd ráteszem a kis darabokra vágott csirkemájat és az illatos fűszereket, ezeket kb. 8 perc alatt puhára sütöm. Hozzáteszek egy kevés édes portói bort, és így még kb. 3 percig főzöm.
Sót nem teszek hozzá csak a legvégén, mert attól kemény lesz a máj, és éppen ezért túl sokáig sütni sem szabad. Az édes portói bor vagy konyak (hagyományosan ezt tesznek bele) alkoholtartama a főzés során elillan, viszont az íze gazdagítja a pástétomot.
A fűszereket bátran lehet variálni, aki nem szereti a kakukkfüvet, cserélje le majorannára. A rózsabors különlegesen finom ízt ad hozzá – egészen más mint a fekete bors –, ezért ezt nem érdemes lecserélni.
Mikor megpuhult a máj és a fűszerek is kiengedték a zamatukat, picit hagyom hűlni, majd az egészet egy botmixerrel pürésítem és hozzáteszem a vajat, a mustárt, és a kevés tejszínt, megsózom. Kis tálkákba vagy formákba tálalom, és a tetejét díszítem.
Most chilit, rózsaborsot és a harmadikra őrölt szerecsendiót tettem. Pár órára hűtőszekrénybe rakom, hogy teljesen kihűljön, az ízek összeérjenek és kikerekedjenek.
Jó étvágyat!
Géczy-Gaál Szilvia
(Budaörsi infó)
facebook:
0 Komment