Sütés-főzés kreatívan – Puliszka mustáros csirkemájjal

(Budaörs, 2022. december 4. – Budaörsi Infó) Sokak szerint a régi időket megidéző „szegényes” puliszka egy kevéssé ízletes fogás. Szerintem isteni finom, gazdag ízvilágú, jól fűszerezhető fogás, ezért ebben a receptemben leginkább a puliszkát szeretném népszerűsíteni, mert különleges köretként is elkészíthető, amit nemcsak juhtúróval lehet elképzelni.

 

 

Hozzávalók

• 200 g kukoricadara (finomra darált)

• 5 dl víz • 1 db zöldségleves kocka

• 2 evőkanál vaj

• 1 dl tejszín

• 500 g csirkemáj

• 3-4 evőkanál mustár

• 1 db vöröshagyma

• fűszerek: rozmaring, zsálya, oregánó, kakukkfű, bazsalikom

• olívaolaj, só

 

 

csirkemajas (2)

 

csirkemajas (3)

 

Elkészítés

A puliszkához a vizet felforralom egy zöldségleves kockával (vagy alaplevet használok) majd beleszórom a finom kukoricadarát. Mivel gyorsan fog sűrűsödni és csomósodik is, habverővel keverem. Kis lángon 10-15 percig folyamatosan kevergetve megfőzöm.

Közben hozzá teszem a vajat, a tejszínt, a fűszereket és sózom. Fűszerként oregánót, kakukkfüvet, bazsalikomot használok. Ha túl sűrű, teszek még hozzá vizet, olyan tejbegríz állagúnak kell lennie. A krémes masszát egy kiolajozott tálba öntöm és minimum egy órát hagyom hűlni így jól összeáll.

Őzgerinc formába is szoktam tenni, vagy valamilyen szép mintázatú kerek tálba, amiből ha kiborítom remek látvány lesz. A kihűlt puliszka jól szeletelhető és másnap a szeleteket felforrósított vajon 2 perc alatt ropogósra lehet pirítani. Elképesztően finom. A puliszka egy csodás alap – bármilyen fűszert szívesen elfogad, így érdemes kipróbálni curryvel vagy reszelt parmezánnal, attól függően, hogy mihez készítjük. Kiváló köret halakhoz vagy sült kacsához, én spenótfőzelék mellé is imádom.

A csirkemájat megtisztítom, kettőbe vágom és összekeverem a mustárral és olívaolajjal, felszeletelt hagymával, rozmaringgal és zsályával. Serpenyőben 10 perc alatt megsütöm úgy, hogy először zsírjára sütöm, picit megpirítom majd felengedem 2 dl vízzel és összeforralom, mert így remek mustáros szaftom is lesz. A májat csak a legvégén sózom be, mert különben kemény lesz. Jó étvágyat!

Géczy-Gaál Szilvia

 

 

csirkemajas (5)

csirkemajas (6)

csirkemajas (1)

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.