„A férfi szívéhez a hasán át vezet az út” – Valentin-napi torta recept (képek)
- Budaörsi INFÓ
- 2022 február 14.
(Budaörs – 2022. február 14., Budaörsi Infó) Valentin-napkor sokszor bajban vagyunk azzal, hogy mivel lepjük meg kedvesünket. Ha a szívecskés ajándékok vásárlása sablonosnak tűnik, és nincs semmi kreatív ötlet a tarsolyunkban, akkor süssünk valami finomat. “A férfi szívéhez a hasán át vezet az út” mondást végiggondolva, ez még akár jól is sülhet el, szó szerint.
A Valentin-napi torta elkészítése igen egyszerű, és egy óra alatt kivitelezhető. Először megsütjük a piskótát, majd pedig elkészítjük a krémet, és amikor kihűlt összeállítjuk a tortát. Tetszés szerint díszíthetjük. Engem mindig összezavar a recepteknél a hosszas leírás, ezért úgy szoktam könnyíteni a saját dolgomon, hogy külön tálba teszem a krémhez és a tésztához való összetevőket, majd pedig először az egyiket keverem össze, utána pedig a másikat. Így leírva nem is olyan nagy ördöngösség a sütés. Próbálják ki, megéri.
Szerelmesek eledele
hozzávalók / 9 adag
A piskóta alaphoz
6 db tojás
18 dkg porcukor
10 dkg liszt
10 dkg dió (darált)
1 kk sütőpor
1 csipet só
1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
A krémhez
0.5 l tej
2 púpozott ek liszt
1 púpozott ek étkezési keményítő
4 ek cukor (kristály)
2 db tojás
100 g fehér csokoládé
250 g mascarpone
A díszítéshez
tejszínhab
30 dkg eper (vagy málna, banán, más fehér csokoládéval harmonizáló gyümölcs)
Elkészítés
1. A 6 tojást ketté választjuk fehérjére és sárgájára.
2. Elkészítjük a diós piskóta tortaalapot, amit a szeletelés előtt majd rendesen hagyjunk kihűlni. (Ehhez a tojásokat 1-2 órával a sütés előtt kivesszük a hűtőből.)
2. A tojásfehérjéket egy csipet sóval lágy habbá, majd a porcukrot is hozzáadva kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadva óvatosan belekeverjük a tojássárgákat.
3. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a dióval, majd ezt is a tojáshabhoz adjuk, összeforgatjuk, vigyázva, hogy a levegő ne illanjon el a masszából.
4. Kivajazott, sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába simítjuk a tésztát, majd előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Kivesszük a formából, rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
– sütési hőfok: 180°C
– sütési mód: alul-felül sütés
– tepsi mérete: 26 cm
Közben elkészítjük a krémet:
5. Egy lábasban kézi habverővel összekeverjük a tejet, tojásokat, lisztet, keményítőt, cukrot és vaníliás cukrot.
6. Folyamatosan kevergetve felforraljuk, ezután lehúzva a tűzről belekeverjük az apróra tördelt fehér csokoládét, elkeverjük míg szépen elolvad. Majd az egészet hagyjuk langyosra hűlni (közben néha-néha belekeverünk a bőrösödés elkerülése miatt). Miután kihűlt, hozzáadjuk a mascarpone-t is és simára keverjük.
7. Miután a krémünk és a piskótalapunk is szépen kihűlt, összeállítjuk a tortát.
8. Ehhez a piskótát 2 szeletre vágjuk.
9. A kihűlt krémet két részre osztjuk, és az egyik felét a szétvágott piskótára kenjük.
10. A krém tetejére szeletekre vágott epret és csokireszeléket rakunk.
11. Majd ráhelyezzük a piskóta másik felét, és kezdődhet a díszítés.
12. A maradék krémet a piskóta tetejére kenjük, és a krém tetejére vékonyan tejszínhabot kenünk. Ezt követően ismét eper szeleteket és reszelt csokoládét helyezünk rá.
13. Az eprek felhelyezése után következik az utolsó lépés, az oldalsó dísz elkészítése. Piros ételszínezéket teszünk a tejszínhabba és felvisszük a torta szélére. Akár késsel is elvégezhető ez a művelet.
14. A legeslegutolsó lépés pedig, hogy néhány órára hűtőbe helyezzük. A hűtést követően a család örömére tálalható.
Jó étvágyat kívánunk!
(Budaörsi Infó)
facebook:
0 Komment