Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Mennyei csokis-diós sütemény

(Budaörs, 2022. január 9. – Budaörsi Infó) A tavaly év végén egy csokis finomságot – a csinos csupa csoki torta receptjét – tettem közzé, ezért gondolatban elővettem a kedvenc karácsonyi halas, illetve húsos receptjeimet, de végül a szerkesztő javaslatára az ünnepekre idén is süteményt osztottam meg a Budaörsi Infó olvasóival.

 

 

Ezt a pompás receptet Lajos Mari: 66 Karácsonyi édességei közül választottuk ki – ami, a legkedvesebb barátnőmmel közös – karácsonyi sütisütős-maratonunk elmaradhatatlan kedvence már jó sok éve. Előre szólok, hogy nem egy könnyen megúszós sütemény, a végére lesz mosogatnivaló, ám tényleg megéri megcsinálni, mert biztos családi kedvenc lesz ez a krémes, csokis-diós manna!

 

 

CSOKISSUTI (2)

 

 

Hozzávalók:

200 g étcsokoládé (magas kakaó tartalmú);

200 g dió; 100 g finomliszt (lehet helyette diót is használni és akkor gluténmentes);

180 g cukor;

½ kk őrölt fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék / csipet só;

250 g margarin / vaj;

6 db tojás

 

 

CSOKISSUTI (3)

 

Díszítéshez:

200 g sárgabarack lekvár;

180 g tortabevonó étcsokoládé;

1 ek. olaj

 

 

CSOKISSUTI (4)

 

Elkészítés:

Az étcsokoládét gőz fölött felolvasztom.

A dió egyik felét megdarálom, a másik felét durvára vágom és összekeverem az egészet a liszttel és a fűszerekkel.

A tojásokat ketté választom és egy csipet sóval előbb a fehérjét habbá verem, majd a margarint habosra keverem a cukorral és fokozatosan hozzá adom a tojássárgákat meg az illatos, langyos, olvasztott csokoládét. Ebbe a masszába két lépésben megosztva, óvatosan belekeverem a diós-lisztet meg a kemény tojáshabot – úgy, hogy könnyű habos maradjon.

Egy közepes méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem a csokis-diós tésztát és szépen elsimítom.

180 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt megsütőm (fogpiszkáló-próba).

Közben felmelegítem a baracklekvárt és megolvasztom szintén gőz fölött a bevonó csokit egy pici olajjal, hogy fényes és folyós legyen.

A sütőből kivett forró sütemény tetejére kenem a szűrön átpasszírozott baracklekvárt (egyébként darabos lesz és nem lehet jól elkenni a csokit), majd hagyom kihűlni.

 

 

CSOKISSUTI (1)

 

A lekvár kihagyhatatlan! Ettől lesz ez a sütemény egy igazán különleges diós Sacher tortához hasonló finomság.

A kihűlt sütire csorgatom az olvasztott csokit és szépen elkenem. Nagyon fontos, hogy mielőtt megkötne a csokoládé, késheggyel kb. 5×5 cm négyzetekre osztom a tepsiben a sütit. Gyorsan enyhén behúzom azért, hogy végül mikor felvágom majd ne repedjen szét a csokitető.

Végül egy-egy szem felezett dióval díszítem őket.

Gyönyörű lesz, fenségesen finom lesz. Lajos Mari szerint zárt dobozban, hűvös helyen két hétig is eláll… Na, de ki tenne ilyet, ezzel a sütivel?!

 

 

CSOKISSUTI (6)

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.