Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Mennyei csokis-diós sütemény
- Budaörsi INFÓ
- 2022 január 09.
(Budaörs, 2022. január 9. – Budaörsi Infó) A tavaly év végén egy csokis finomságot – a csinos csupa csoki torta receptjét – tettem közzé, ezért gondolatban elővettem a kedvenc karácsonyi halas, illetve húsos receptjeimet, de végül a szerkesztő javaslatára az ünnepekre idén is süteményt osztottam meg a Budaörsi Infó olvasóival.
Ezt a pompás receptet Lajos Mari: 66 Karácsonyi édességei közül választottuk ki – ami, a legkedvesebb barátnőmmel közös – karácsonyi sütisütős-maratonunk elmaradhatatlan kedvence már jó sok éve. Előre szólok, hogy nem egy könnyen megúszós sütemény, a végére lesz mosogatnivaló, ám tényleg megéri megcsinálni, mert biztos családi kedvenc lesz ez a krémes, csokis-diós manna!
Hozzávalók:
200 g étcsokoládé (magas kakaó tartalmú);
200 g dió; 100 g finomliszt (lehet helyette diót is használni és akkor gluténmentes);
180 g cukor;
½ kk őrölt fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék / csipet só;
250 g margarin / vaj;
6 db tojás
Díszítéshez:
200 g sárgabarack lekvár;
180 g tortabevonó étcsokoládé;
1 ek. olaj
Elkészítés:
Az étcsokoládét gőz fölött felolvasztom.
A dió egyik felét megdarálom, a másik felét durvára vágom és összekeverem az egészet a liszttel és a fűszerekkel.
A tojásokat ketté választom és egy csipet sóval előbb a fehérjét habbá verem, majd a margarint habosra keverem a cukorral és fokozatosan hozzá adom a tojássárgákat meg az illatos, langyos, olvasztott csokoládét. Ebbe a masszába két lépésben megosztva, óvatosan belekeverem a diós-lisztet meg a kemény tojáshabot – úgy, hogy könnyű habos maradjon.
Egy közepes méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem a csokis-diós tésztát és szépen elsimítom.
180 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt megsütőm (fogpiszkáló-próba).
Közben felmelegítem a baracklekvárt és megolvasztom szintén gőz fölött a bevonó csokit egy pici olajjal, hogy fényes és folyós legyen.
A sütőből kivett forró sütemény tetejére kenem a szűrön átpasszírozott baracklekvárt (egyébként darabos lesz és nem lehet jól elkenni a csokit), majd hagyom kihűlni.
A lekvár kihagyhatatlan! Ettől lesz ez a sütemény egy igazán különleges diós Sacher tortához hasonló finomság.
A kihűlt sütire csorgatom az olvasztott csokit és szépen elkenem. Nagyon fontos, hogy mielőtt megkötne a csokoládé, késheggyel kb. 5×5 cm négyzetekre osztom a tepsiben a sütit. Gyorsan enyhén behúzom azért, hogy végül mikor felvágom majd ne repedjen szét a csokitető.
Végül egy-egy szem felezett dióval díszítem őket.
Gyönyörű lesz, fenségesen finom lesz. Lajos Mari szerint zárt dobozban, hűvös helyen két hétig is eláll… Na, de ki tenne ilyet, ezzel a sütivel?!
(Budaörsi Infó)
facebook:
0 Komment