Recept – Thai thom kha ga
- Budaörsi INFÓ
- 2014 július 19.
(Budaörs, 2014. július 19. – Budaörsi Infó) Mostanában többször főztem az alábbi levest, és mindenkinek annyira ízlett, hogy arra biztattak, osszam meg a receptet. Egy thai eredetű levesről van szó, a recept különleges hozzávalói a vámház körúti csarnok mellett lévő Ázsia boltban egytől-egyig beszerezhetőek. Meglátják, megéri elkészíteni, a siker garantált!
Hozzávalók 3 liter leveshez:
– 40 dkg csirkemell vékony csíkokra vágva
– 3 db sárgarépa gyufaszálra vágva
– 20 dkg ázsiai illatos gomba (a szárított változatot kb. 2 órára langyos vízbe kell áztatni)
– 1 thai thom kha paszta
– 1 thai piros curry paszta
– 2 db citromnád
– 4 db kaffir lime levél
– kb. 2 cm-es galangálgyökér-darab
– 1 db thai piros chili paprika
– 10 dkg barna nádcukor
– kb. 1 dl halszósz
– 4 dl kókusztej
– 2,5 l húsleves (kockából is lehet)
– 1 lime levele
– 1 csokor friss koriander
– 1-2 szál újhagyma
Elkészítése
1 evőkanál olajon picit átpirítjuk a thom kha és a currypasztákat. Hozzáadjuk a citromnádat (kicsit törjük meg, hogy jobban kioldja az ízét!), a kaffir lime leveleket és a héjastul felkarikázott galangált.
Forgassuk át, majd öntsük föl a húslevessel és főzzük kb. 20 percen át. Ekkor szedjük ki belőle a darabos fűszereket, ezekre már nem lesz szükség. Adjuk a leveshez a gombát, a csirkehúst és a sárgarépát, főzzük még 20 percig, majd lassan adjuk hozzá a kókusztejet. Ízesítsük a halszósszal és a cukorral mindaddig, amíg kellemesen savanykás, fűszeres ízt kapunk. A legvégén adjuk hozzá az apróra vágott korianderlevelet és az újhagymát, és csavarjuk bele a lime levét. Hát ennyi!
Puczné dr. Mák Éva
facebook:
0 Komment