2025. április 18. péntek van. Andrea, Ilma névnapját ünnepeljük.

Ha dióféléket eszik a várandós anya, csökkenti a gyerekkori allergia kockázatát

A mogyorót, diót evő várandós nők gyerekeinél egyharmaddal ritkábban jelentkezik hétéves korukra asztma vagy allergia azokhoz a gyerekekhez képest, akiknek anyja állapotosan kerülte az olajos magvak fogyasztását – derült ki egy dán tanulmányból.

 

Évekig azt tanácsolták a várandós nőknek, hogy ne egyenek mogyorót vagy dióféléket, abban a reményben, hogy így elkerülhetik a születendő gyereknél a későbbi allergiát. Dán kutatóknak a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban közzétett tanulmánya azonban ennek éppen az ellenkezőjét sugallja, az állapotos anya diófogyasztása éppenséggel védőhatású lehet.

A koppenhágai Statens Serum Intézet munkatársai több mint 60 ezer anya és gyerekeik adatait elemezték, a korai terhességtől egészen a gyerekek 7 éves koráig követték nyomon az utódok egészségét.

Az eredmények azt mutatták, hogy a várandósság alatti mogyoró- vagy dióevés negyedével csökkentette annak esélyét a gyerekek 18 hónapos korában, hogy asztmásként diagnosztizálják őket, 7 éves korukban pedig egyharmaddal volt kisebb a kockázatuk.

“Úgy találtuk, hogy az anya terhesség alatti heti egyszeri vagy többszöri mogyoró- vagy diófogyasztása csökkenti a gyerekkori allergiás megbetegedések kockázatát. Ezek az eredmények nem támogatják, hogy a várandósság alatt kerülni kellene a dióféléket” – idézte Ekaterina Maslova kutatásvezetőt a The Daily Telegraph című brit napilap.
http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9503860/Eating-nuts-in-pregnancy-reduces-chance-of-childhood-allergy.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.