Érelmeszesedést fokozó transzzsírok! Miben vannak?
- Hajni
- 2012 augusztus 20.
A napi maximális transz-zsírsav bevitel 1 g!
A transz-zsírsavaknak szerepük lehet az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában!
Miért káros a transz-zsírsav?
Mert emeli az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterint
és csökkenti a védő HDL-t. Emeli továbbá a triglicerid szintet.Hogyan keletkezik transz-zsírsav?
A növényi olajok ipari mesterséges keményítése, más néven hidrogénezése során keletkezik!Miben található meg?
Éttermi, főleg gyorséttermi, zsiradékban sütött ételekben (például sült csirke, hasábburgonya),
– a többszörösen felhasznált sütőolajokban,
– a nagy zsiradéktartalmú édesipari termékekben (nápolyifélék, kakaós tejmassza, krémmel töltött kekszek, stb.),
– egyes, főleg instant termékekben (salátaöntetek, leves-, mártásporok)
– a sós ropogtatnivalókban (például chipsek, vaj ízű pattogatott kukorica, kekszek)
– a kész és félkész termékekben (például pizza)!
A növényi olajok ipari mesterséges keményítése, más néven hidrogénezése során keletkezik!Miben található meg?
Éttermi, főleg gyorséttermi, zsiradékban sütött ételekben (például sült csirke, hasábburgonya),
– a többszörösen felhasznált sütőolajokban,
– a nagy zsiradéktartalmú édesipari termékekben (nápolyifélék, kakaós tejmassza, krémmel töltött kekszek, stb.),
– egyes, főleg instant termékekben (salátaöntetek, leves-, mártásporok)
– a sós ropogtatnivalókban (például chipsek, vaj ízű pattogatott kukorica, kekszek)
– a kész és félkész termékekben (például pizza)!
A transzzsírsav mennyisége általában nincs feltüntetve az élelmiszercímkén. A hidrogénezett növényi olajtartalomból viszont következtethetünk a mennyiségére! Minél magasabb egy termékben a hidrogénezett növényi olaj, a transz zsírsavak is ezzel arányosan magas lehet!
facebook:
0 Komment