Egy sült, aminek nem lehet ellenállni…
- Mák Éva
- 2012 május 29.
Mák Éva részletesen bemutatja hogyan készül a Texas sült oldalas rozmaringos “lapos” krumplival és Coleslaw salátával…
Egyszerű, olcsó, mégis olyan különleges és finom, hogy rekord gyorsasággal szokott eltűnni az asztalról. Ez a Texas oldalas. A hús szinte leomlik a csontról, az ízeket még sokáig őrzi a nyelvünk, alig várjuk, hogy újra elkészítsük. Méltó kísérője a lapos krumpli, a coleslaw saláta, no meg a jóféle kukoricasör…
Texas oldalas
Hozzávalók 4 személyre:
– 2 kg sertésoldalas
– 15 dkg barnacukor
– 1 evőkanál só
– 1 teáskanál fehérbors
– 1 teáskanál chilipor
– 1 nagy fej hagyma lereszelve
– 6 gerezd fokhagyma lereszelve
– 6 evőkanál ketchup
– 1 dl olívaolaj
– 4 evőkanál citromlé
Elkészítjük a pácot: az olívaolajba belereszeljük a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a sót, a borsot, a chiliport, a ketchupot és a citromlét.
Alaposan összekeverjük, majd beleforgatjuk a tenyérnyi /kb. 6 borda/ darabokra vágott oldalast. A tálat lefóliázzuk, a bepácolt húst egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
Másnap a húst a pácléből kiszedjük /a pácot tegyük félre, még szükség lesz rá/, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és a hússzeletek tetejére szórjuk a barnacukrot. A tepsit dupla rétegben szorosan lezárjuk alufóliával, és a húst 160 fokos sütőben 3 órán át sütjük. Mialatt sül, a páclevet felöntjük 2,5 dl vízzel, összekeverjük, és kis edényben lassú tűzön felére beforraljuk. A sütési idő letelte után a fóliát a tepsiről eltávolítjuk, a hússzeleteket átkenjük a beforralt páclével, majd – fólia nélkül – 200 fokos sütőben még 20 percig sütjük, amíg a szeletek tetején a pác ropogósra karamellizálódik.
Rozmaringos „lapos” krumpli
Hozzávalók 4 személyre:
– 1,5 kg egyforma szemű krumpli
– 1,5 dl olívaolaj
– só, bors
– néhány friss rozmaringszálacska
A krumplit sós vízben héjában megfőzzük, majd –héjastul – tepsibe rakjuk, és a tetejüket villával megnyomjuk, éppen csak annyira, hogy szétnyíljanak. Sózzuk, borsozzuk, a krumplik tetejére friss rozmaringot szórunk, meglocsoljuk az olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben ropogósra sütjük.
Coleslaw saláta
Hozzávalók 4 személyre:
– egy kis fej káposzta lereszelve
– egy nagyobb répa lereszelve
– egy nagy fej hagyma lereszelve
(ezek a saláta alapot alkotják)
– 3 dl natúr joghurt
– egy teáskanál cukor
– egy evőkanál mustár
– 2 gerezd fokhagyma lereszelve
– egy mokkáskanálnyi citromlé
(öntet)
– csipetnyi bors
A lereszelt zöldségeket összekeverjük, hozzáadunk 2 mokkáskanálnyi sót, majd 2 órán át állni hagyjuk. Ezalatt az öntethez valókat összekeverjük, majd az alaposan kinyomkodott saláta-alapot az öntetbe keverjük.
Jó étvágyat kíván:
facebook:
0 Komment