A magas vérnyomást meg lehet előzni
- Budaörsi INFÓ
- 2016 március 06.
A magas vérnyomást könnyebb megelőzni, mint gondolnád!
Az 1960-as években végeztek kutatást, 1000 kenyai ember bevonásával. Kiderült, hogy a vizsgált alanyok vérnyomása nem hogy nem emelkedett, de csökkent is, ahogy idősödtek. A titok nyitja pedig az étrendben keresendő: a teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, gyümölcsök, leveles zöldségek és egyéb zöldségfélék fogyasztása volt jótékony hatással vérnyomásukra.
A kutatók szerint a magas vérnyomás kifejezetten civilizációs betegség és nagyban függ az étrendtől. Normál szinten tartásának titka a nitrogén-monoxidban gazdag étrend. A szervezetben felszabaduló nitrogén-monoxid ugyanis ellazítja az erek simaizmait, így nő az erek keresztmetszete, így csökken a vérnyomás és több vér áramlik át az erek által behálózott szerveken.
Ha viszont a vegyületből kevés képződik, az artériák merevvé válnak, a vérnyomás pedig megemelkedik. Szerencsére egy sereg olyan étel létezik, melynek fogyasztásával a nitrogén-monoxid szintje természetesen megemelhető.
Fogyasszunk rukkolát, rebarbarát, koriandert, fejes salátát, spenótféléket, bazsalikomot, céklát vagy annak levelét, mángoldot, ezekkel az élelmiszerekkel a vérnyomásunk kordában tartható.
Jó tanácsok a hatékony vérnyomáscsökkentéshez:
Kerüld a konyhasót (kevésre szükség van)
Egyél teljes kiőrlésű gabonát, főleg árpát, zabot, barna rizst
Igyál naponta három csésze hibiszkusz teát
Csökkentsd a húsételek mennyiségét minimálisra étrendedben
Fogyassz nitrátokban gazdag ételeket, főleg salátákat
Egyél egy-két evőkanál őrölt lenmagot minden nap
(forrás: kiskegyed.hu)
facebook:
0 Komment