Sütés-főzés kreatívan – Petrezselymes brokkoli krémleves
- Budaörsi INFÓ
- 2023 július 02.
(Budaörs, 2023. július 2. – Budaörsi Infó) A krémlevesek sorában a zöld színű brokkoli krémleves a favorit nálunk. Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Könnyű, elképesztően finom és egészséges.
Bár mi imádjuk a brokkolit minden formában, de így levesként elkészítve talán az is megkóstolja, akinek fenntartásai vannak a borzos fejű brokkolival. A nyári időszakban egy nagy adag friss petrezselymet is teszek bele, amitől igazán különleges ízvilágú lesz.
Hozzávalók:
• 1 nagy fej brokkoli
• 1 csokor petrezselyem
• 1 db kisebb fehérrépa (elhagyható)
• 1 db zöldségleves kocka
• 250 ml tejszín (rizstejszínt használok)
• só, sok őrölt szerecsendió és 8 db nagyobb babérlevél
• 2 evőkanál olívaolaj • reszelt sajt
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedem, kisebb darabokra vágom és egy lábasba teszem a babérlevéllel együtt illetve a vékony szeletekre vágott zsenge fehérrépával majd felöntőm annyi vízzel, hogy épphogy ellepje és gyorsan felforralom.
Mivel a brokkoli a puffasztó zöldségek közé tartozik, ezért teszek bele jó sok babérlevelet (valahogy nagyrészt semlegesíti ezt a hatását) illetve plusz egy trükköt alkalmazok: a pár perc alatt felforrt vizet leborítom róla és újra felengedem vízzel.
Ebbe már beleteszem a zöldségleves kockát, a friss zöld petrezselyem levelek felét és megsózom. Fontos, hogy tudjam hány darab babérlevelet tettem bele, mert mielőtt összeturmixolom ki kell szedjem belőle mindet! (nem lehet a leveleket összeturmixolni)
Mikor a brokkoli jó puhára megfőtt a leves (víz) kb. felét leöntöm róla és megfelelő edényben a maradék zamatos petrezselyemmel jó alaposan botmixerrel összeturmixolom. Így egy sűrű krémet kapok, amihez aztán visszaöntöm az főzőlevest – annyit, adagolva amennyire hígra szeretném készíteni a krémlevest. Végül beleöntöm a tejszínt és jó sok illatos szerecsendiót reszelek hozzá, sóval ízesítem, picit összeforralom.
A legvégén teszek bele 2 evőkanál olívaolajat, mert ettől lesz igazán szép fénye a levesnek és az ízeket is remekül összehangolja. Tálaláskor a tetejére parmezánt vagy más finom sajtot reszelek.
Jó étvágyat!
Géczy-Gaál Szilvia
(Budaörsi Infó)
facebook:
0 Komment